Hacda Taciz Sosyal Medyayı Salladı

Hacda Taciz Sosyal Medyayı Salladı

Mekke ve Medine’de ibadet ederken yaşanılan hırsızlıklar, yankesiciliklere bu kez cinsel taciz de eklendi.

Hac ve umre ibadeti yaparken kutsal şehir Mekke ve Medine’de yaşanılan hırsızlıklar, yankesicilikler artık olağan şekilde tartışılırken, Pakistanlı bir kadın hacının “hacda tacizi” dile getirmesi sosyal medyada ilgi çekti.

#MosqueMeToo” etiketiyle sosyal medyada bir araya gelen kadınlar Mekke’deki Kabe etrafında tavaf ederken ya da tavaf alanı dışında giriş çıkış alanında karşılaştıkları tacizleri dile getirmeye başladı.

Hac ve umre ibadeti amacıyla Kabe çevresinde yaşadıkları tacizi dile getiren Müslüman kadınlar “#MosqueMeToo” “camide bende” etiketiyle sosyal medyada paylaştı.

Dini ritüelleri yerine getirirken “#MosqueMeToo” etiketiyle yaşadıklarını dile getiren ve Pakistan’dan Sabica Khan hesabını kapatmak zorunda kaldığını, aile içinden gelen baskı nedeniyle bu konuda daha fazla konuşmak istemediğini yazdı.

“MosqueMeeToo” etiketi binlerce kez paylaşılırken, bu etiketi başlatan aktivist Amerikan vatandaşı Mısırlı gazeteci Mona Eltahawy, yaşadıklarını anlattı. Eltahawy, “1982 yılında hacda tacize uğradım. Hiç kimseye anlatamadım. Yaşadıklarımı başkalarına anlatmam yıllar aldı” diye belirtti.

Etiketin paylaşımı ile 24 saat içerisinde 2000’den fazla tweet hızlı bir şekilde özellikle  İran’lıların cevap vermesi ile trend haline geldi. Aktivist Mona Eltahawy,yapılan cevapların genelinde İranlı erkeklerin “Taciz edildiğinizi yazmanız çok çirken. Bunu yazmak için kaç  için para verdiklerini de söyle. Amacın şöhret veya ilgi istemek ya da İslamı yok etmek amacındaysan bunu da yaz. Müslüman erkekleri sapık olarak göstermen çok yanlış bir davranış. Sen sürtüksün. “dediklerini dile getirdi.

Pakistan’dan Sabica Khan, kutsal kent Mekke’de hac ibadetini yaparken yaşadığı cinsel tacizi şu sözlerle dile getirdi.

“Dini duygularına zarar verebileceği için bunu paylaşmaktan korkuyordum.İkindi namazından sonra tavafımı Kabe’nin etrafında gerçekleştirirken gerçekten garip bir şey oldu: 3. tavafım sırasında belimde bir el hissettim. Bunun sadece masum bir hata olduğunu düşünerek tamamen görmezden geldim. Sonra tekrar hissettim Kendimi çok rahatsız hissettim, Tavafıma yine de devam ettim. 6. tavafım sırasında agresif bir şekilde popomun sıkıldığını hissettim, donmuştum, Tacize uğradığıma emin oldum Kasıtlı olarak görmezden geliyorum görmezden geldim ve yavaşça hareket etmeye devam etti Kalabalık iyice artıyordu. Yemen köşesine vardığımda birileri yine popomu yakalamaya çalıştı ve orada durmaya karar verdim.O sırada elini uzattı ve fırlattı. Tam anlamıyla taşlaşmıştım Kaçamadım, bu yüzden durdum,ve neler döndüğünü görmek için elimden geldiğince döndüm, Ama … kim olduğunu göremedim.Bu kadar taciz sonrası yine de konuşamadım. Bağıramadım. Sessiz kaldım, çünkü kimsenin bana güvenmeyeceğini biliyordum, Annem dışında kimse ciddiye almayacaktı. Otel odasına döndüğümde ona her şeyi anlattım. İnanılmaz derecede şaşkın ve harap olmuştu. Bu olaydan sonra, tek başına tekrar oraya gitmeme izin vermedi. Kutsal yerlerde bile güvende olmadığınızı söylemek üzücü. Bir kez değil, iki kez değil, üç kez. Kutsal şehirde yaşadığım tüm deneyim bu korkunç olayın gölgesinde kaldı.

Taciz konusunda açık olmanın tamamen ve önemli olduğunu düşünüyorum. Kaç tanenizin orada benzer deneyime sahip olduğunuzu bilmiyorum, ancak bu olay maalesef üzgün hissetti. ”

Pakistan’dan Sabica Khan, bu yazdıklarını daha sonra Facebook sayfasından kaldırdı. Aile içinden aldığı tepkilerin buna sebep olduğunu açıklamakla yetinmişti.

Çoğu kadın, Hac’ın merkezi olan, Mescid-i Haram Camii içindeki kutsal Kabe çevresinde tavaf ederken bu tür hareketlere maruz kaldıklarını dile getirdi.

* Bir kadın, kendisini taciz ve tehdit eden bir adam yüzünden Mescidi harem’i Ramazan ayı boyunca ziyaretten kaçınmak zorunda kaldığı konusunda Twitter’da yazıyor.

* Başka bir kadın Medine’de Mescidi Nebevi yanında on beş yaşındayken taciz edilmekten bahsediyor. “Medine güvenli bir şehir gibi görünüyordu, fakat yanılmışımdır. Asla unutmayacağım ve bağışlamayacağım “diye yazıyor.

*Hac fiziksel olarak yetenekli olan bütün Müslümanlar için en az bir kez zorunludur. Birçoğu için hayatlarının en çarpıcı anını yaşıyor. Cinsel taciz kadar hayvanî bir şey tarafından kirletilen şey, #MosqueMeToo kampanyasına katılanların hesaplarından anlaşıldığı gibi, pek çok Müslüman kadın için bir anlayışın ve gerçekliğin bir parçası değildir.