İmam Becayiş İçin Hava Parası İstiyor

İmam Becayiş İçin Hava Parası İstiyor

Diyanet’te tuz kokmaya mı başladı.
Bir imam toplanan paraların nereye gittiğini soruyor ve her hafta cemaatten para toplamanın  zoruna gittiğini, yolsuzluk karşısında rahatsızlığını dile getiriyor ve görevden uzaklaştırılıyor.
Oysa bu imam mertliği ve cesareti ile saygı gösterilmesi gereken biri. Oysa işinden edilme korkusu yaşıyor. Birileri rahatsız olmuş ki, bu cesur yürekten rahatsız olmuş.
Bir muhtar, tüm kamu yöneticilerinin huzurunda valiye toplanan paralarla imamın şahsına özel para aldığını söyleyecek kadar olayı afişe ediyor.
Üç bin TL’ye yakın bir maaşla kısa sürede ev, araba, arsa alan imamlara nereden buldun sorusu sorulmuyor
Bir imam toplanan paralar nereye gidiyor diyen müezzini adam tutarak vurduruyor.
Emekli olmuş imam halen eski işyerini yerine gelene bırakmamak, yerine gelen imamı uzaklaştırmak, kötü göstermek için yaşına başına bakmadan her türlü bizans oyununu oynamaktan geri kalmıyor.
Rant gidince bunalıma giren emekliler saldıracak yer arıyor.
Fırsatçı imamların sayısı giderek artıyor, diyoruz, tuz kokuyor diyoruz ve bu yazımıza tepki gösterecekler de çok diyoruz
Ancak biz dile getirmek zorunda olduğumuzui Diyanet gibi bir camiadan, toplumun önder kişilerinden, peygamberin temsilcileri arasından bu çürük yumurtalar ayıklasında istiyoruz.
Dile getirmezsek ” Haksızlık karşısında susan şeytandır”a muhatap olmaktan korkarız
Ama gelin size yüzsüzlüğün bu kadarı da olur mu diyecek bir olay anlatmak istiyoruz.

Bir imam var.
Görev yaptığı, devletin ona her şeyiyle imkan sağladığı, devletin görevini yapması için bir hak olarak verdiği, kendisinin emeği olmadan yıllarca yaşadığı lojmanı ile mevkisi ile mükemmel denecek bir yerde çalışan bir imam var. Belki burada yaşarken torunu bile olmuştur. Kirası, elektriği suyu camiden ödenmiştir.
Şimdi emekliliği gelmiş.Bırakmak zorunda olduğunu biliyor. Çanlar onun için çalıyor.
Buradan yıllarca ne menfaatler elde ettiğini bilemeyiz.
Ama gitmeden son kez de olsa buradan bir rant elde etmek istiyor ve haber yayıyor.
“Ben emekli olacağım buraya gelmek isteyen..”
Talep çok. Talep çok olunca imam efendi fikrini açıklıyor. Buraya gelmek isteyen “hava parası” versin.

Neymiş,
İmam,mihrap görevlisi, peygamber temsilcisi, hak ve hukukun , Allah korkusunun yüreğinde olup dilinden düşmemesi gereken imam efendi “hava parası” istiyor
Evet kendisinin olmayan, görevi bitince bir başka atanmışın geleceği yer için “hava parası” istiyor.
Ama herhalde içinde minicik bir iman kırıntısı kalmış ya da hava parası isteyenlerden biri ya da birileri söylemiş olabilir. “Hocam helal mi, istediğiniz ” ki kafasına takılıyor.
“Helal mi” diye Türkiye’nin en ünlü tarikatının fetva hattına yazıyor
“Bir camide imâmlık yapıyorum.Emekliliğim geldi. Bulunduğum câminin mevkisi ve lojmanı güzel, para karşılığında becâyiş câiz olur mu?”

Eh, yani pes diyor “fetva kurulu”
Hatta farklı mecralara da benzer sorular geliyor. Cevabı alıyorlar
“Bir insanın, devletin verdiği bir hak üzerinden, herhangi bir emek olmaksızın, üstelik kendi istediği yere de gittiği halde fırsatçılık yapıp bir de para istemesi ahlaki değildir. Bu sebeple caiz görmüyoruz
Bir Müslüman’ın başkasından alacağı mal veya paranın bir dayanağı olması gerekir ki o ona helal olsun. Becayiş yapma üzerine dayalı bir hak olmaz. Zira böyle bir şey, devletin verdiği hakkı, devletin razı olmayacağı bir şekilde devretmek olur. Bir çalma gibi olmasa da helalliği zor bulunur.

Ve işte bir başka cevap

Bu imam emekli oldu mu ? hava parası aldı mı ? Halen görevde mi ? Kimdir, necidir, nerededir bilmiyoruz. Merak eden, sorunun cevaplandırıldığı yeri arayıp sorsun soruştursun.
Yapılan kocaman bir ayıp.
O zaman devletin kademesinde bulunan her çalışan “hava parası karşılığı becayiş yaparım” derse kıyametin kopmasına ihtiyaç var mıdır.
Biz bu soru karşısında çok utandık. Utanmayanları da, bu tür talepte bulunanları da kürsüde doğru konuşup cami kapısında şaşıranları da Allah’a havale ediyoruz.
Oral Kaya – Mahi Haber