Kurtarıcılardan İslâm’ı kim kurtaracak?

Derecesini bilemem ama İlahiyat fakültelerimizde ve Diyanet’te de mayalanan bir damar var: Tarihselcilik.

Kurtarıcılardan İslâm’ı kim kurtaracak?

Derecesini bilemem ama İlahiyat fakültelerimizde ve Diyanet’te de mayalanan bir damar var: Tarihselcilik.

Bize göre bu akım İslâm Dini’ni tarihî süreç içinde verilen fetvalardan ibaret sanan şiddet yanlısı akımlardan da bazı tarikatlerde yuvalanan hurafeci akımlardan da tehlikelidir. Zira tarihselciler Kur’ân’ın insan ve toplum hayatına yön veren ilkelerini zahiri anlamlarıyla uygulanamayacağı savıyla asliyetinden soyutlayarak Kur’ân ve Sünnet ile çelişkili bir şekilde yorumluyorlar. Bir diğer anlatımla onlar yalnızca geleneksel fıkhı değil Kur’ân ve Sünnet’i de sorguluyor ve yetersiz buluyorlar. Yaşanılan düzeni değiştirilemez vakıa olarak gördükleri ve İslâmî bir model oluşturabilecek donanımdan yoksun oldukları için de İslâm’ı çatıştığı seküler düzenlere ortak ve payanda kılıyorlar. Gelecek ümitlerimize de kıyıyorlar.

İslâm Dini’ni bir hayat düzeni olarak göremeyen ilahiyatçılar, cemaatler ve tarikatler bu tehlikenin farkında değildirler; cehaletleri ve yüreksizlikleri sebebiyle de problem edinmiyorlar.

Hurafecilerle ve Kur’ân ve Sünnet ilkeleriyle geçmişte kalmış içtihatlar arasını ayıramayarak İslâm’ın aydınlık yüzünü karartanlarla bir ölçüde mücadele edilebilir. Fakat İslâm’ı sekülarizme yedirerek kanatlarını kıranlardan İslâm’ı kim kurtaracak? Kurtarıcı olarak sahneye çağırılanların büyük bölümünden Kur’ân ve Sünnet İslâm’ını kim kurtaracak?

İslâm’ın kendilerinden kurtarılması gerekenlerin başında Tarihselciler ve benzerleri gelmektedir. Sabık Diyanet İşleri başkanımız Ali Bardakoğlu kardeşimiz tarihselci akımın öncülerindendir. Onaylamıyorsam da samimiyetini sorgulayamam. Ama özel çerçeveye alınabilecek görüşler İslâm dışıdır. Kendisi dolaylı da olsa resmî mehafil tarafındn Kuramer aracılığıyla korunmaktadır.

Tarihselcileri sorgulayan ve tehlikesine işaret eden dört makale yazdım.

http://www.mirathaber.com/tarihselcilere-itirazim-ve-sorularim-1-ali-bardakoglunun-sahsinda-14-347h.html

http://www.mirathaber.com/tarihselcilere-itirazim-ve-sorularim-2-14-354h.html

http://www.mirathaber.com/tarihselcilere-itirazim-ve-sorularim-3-ali-bardakoglunun-sahsinda-14-389h.html

http://www.mirathaber.com/tarihselcilere-itirazim-ve-sorularim-4-mustafa-ozturke-cevabim-14-408h.html

Başka ne yapabilirim? Şimdi bazı kardeşlerimiz diyecekler ki neden daha açık yazmıyorsun? Gerek görmüyorum, çünkü Ali Bardakoğlu yeter derecede açık. Buyurun okuyalım:

– Müslümanlık kendi reformunu yaşayacak. Din sadece Kuran’dan ibaret değildir. Din üç şeyden ibarettir. Kuran, Peygamber’in açıklamaları ve İslâm toplumunun geleneği. (http://www.radikal.com.tr/politika/bardakoglu-dinde-reformcu-671572; 01.06.2003).

– “Birinci ayak; dinin ana kaynağı Kuran ve Sünnettir. İkincisi; Cumhuriyetin temel ilkeleri, laiklik, Atatürkçülük, bizim hep göz önünde bulundurduğumuz toplumun ortak mutabakatıdır. Üçüncüsü; göz ardı edemeyeceğimiz realite olan çağdaş dünyanın birikimi, donanımıdır.” (http://www.milliyet.com.tr/kadin-erkek-ayrimi-bizim-kafamizda/siyaset/haberdetayarsiv/04.05.2006/155837/default.htm).

– “Türkiye’de ‘laiklik olsun mu, olmasın mı, iyi mi kötü mü?’ tartışması artık sona erdi. Türkiye’de laiklik artık oturmuş ve benimsenmiştir. Şu andaki tartışmalar, laiklik nasıl yorumlanırsa insanımız daha mutlu olur tartışmasıdır. Cumhuriyet tarihimizde bu ilkeyle din adamlarının bir sorunu olmadı. Laiklik ilkesi ile sorunlu din görevlimiz yok… Biz bu uzlaşıda hemfikir olduk. Diyanet, laiklik ilkesi doğrultusunda İslâm dinini, inanç, ibadet ve ahlâk esaslarını anlatacak. (http://www.milliyet.com.tr/kadin-erkek-ayrimi-bizim-kafamizda/siyaset/haberdetayarsiv/04.05.2006/155837/default.htm)”

Ali Bardakoğlu’nun bu ve benzeri görüşlerini İslâm adına benimseyecek, eleştirecek veya karşı çıkacak kurtarıcı! Diyanet, İlahiyat ve Siyaset ricalinin açıklamalarını bekliyorum. Hakkımız olsa gerek.

 

 

Diyanetliler Platformu  Grup sayfamıza katılmak için >>> TIKLAYINIZ

Dini Haberler Grup sayfamıza katılmak için >>> TIKLAYINIZ

Diyanet Duyurular Sayfamız için TIKLAYINIZ

 

Ali Rıza DEMİRCAN/Mirat Haber