Regaib Kandili Vaazı

Regaib Kandili Vaazı

Kıymetli Mü’minler!

İnsanlara lütuf olarak verilen öyle zaman dilimleri vardır ki bu mübarek vakitlerde yapılan ibadetlerin, Salih amellerin sevabı, sair zamanlarda yapılan ibadetlerin, iyi işlerin mükâfatından kat kat fazladır. Allah’ın kullarına olan sevgisi, bir ananın yavrusuna olan sevgi ve şefkatinden daha fazladır. Allah kullarının şükrüne razı olur. Küfrüne, masiyetine rızası olmaz. Kulunun türlü türlü günahlarına rağmen onu hemen cezalandırmaz, mühlet verir. Tevbe kapısını açık tutar. Kul günahta, isyanda diretirse onun da kalbini gözünü kulağını mühürler, o kimse hakka hakikate duyarsız kalır.

Allah, kullarının daha fazla sevap kazanmaları için mübarek fırsat günleri ve geceleri yaratmıştır. Üç aylar diye bildiğimiz Receb, Şaban ve Ramazan ayları; bayramlar ve geceleri, Cuma geceleri; Rebiül Evvel ayının 12. Gecesi olan Peygamberimizin doğduğu gece Mevlid Kandili, Üç aylarda bulunan kandiller- Receb ayının ilk Cuma gecesi olan Regaib Kandili, Receb ayının 27. Gecesinde bulunan Mirac Kandili, Şaban ayının 15. Gecesinde bulunan Berat Kandili ve on bir ayın sultanı Ramazanın son on gününde aranması istenen Kadir gecesi- mübarek gün ve gecelerdir. Bu kıymetli zaman dilimlerinde yapılan ibadetlerin mükâfatı çoktur. Bu vakitler daha çok kaza ve nafile namaz ve oruçlarla, tevbe i istiğfarlarla, hayr u hasenatlarla değerlendirilmeli, bol bol Kur’an okunmalı, ayetler üzerinde düşünüp hayatımızı Kur’an ve sünnetin süsüyle süslemelidir. Allah’dan ümidini kesmeden ve şiddetli azabından korkarak yaşamalıdır.

Üç aylar, günahlarla kirlenen madde ve manamızı arındırmak için en güzel fırsat olan zaman dilimidir. Günde yetmiş ila yüz defa tevbe ettiğini söyleyen, ümmetine her defasında tevbe etmelerini tavsiye eden Peygamberimizin bu davetine kulak ve gönül vermeli, tevbe ve ibadet etmek için zaman nimetini bizlere bahşettiğinden dolayı Rabbimize hamd ile şükretmeliyiz.

Üçaylar, yapılan ibadetlere verilen kat kat sevaplarla, Receb ile, Regaib gecesiyle başlayıp, ayların sultanı Ramazan ile, onun sonlarındaki içinde kadir gecesi bulunmayan bin aydan daha hayırlı olan Kadir gecesi ile kulluğun, ibadetlerin, secdenin taçlandığı, hayatı yalnız Allah’a kulluk ile anlamlandırma bahtiyarlığının yaşandığı zaman dilimidir.

Diyanetliler Platformu  Grup sayfamıza katılmak için >>> TIKLAYINIZ

Kardeşlerim!

Sevgili Peygamberimiz(Sav), üç aylarla ilgili olarak şöyle buyurur:

“Recep Allah’ın ayı, Şaban benim ayım, Ramazan da ümmetimin ayıdır”(Aclûnî, Keşfü’l-Hafâ, c. l, s. 423, Hadis No:1358)

Sevgili Peygamberimiz bu aylara girince şöyle dua ederdi:

عَنْ أَنَسِ بْنِ مَالِكٍ قَالَ كَانَ النَّبِىُّ صلى الله عليه وسلم إِذَا دَخَلَ رَجَبٌ قَالَ  اللَّهُمَّ بَارِكْ لَنَا فِى رَجَبٍ وَشَعْبَانَ وَبَارِكْ لَنَا فِى رَمَضَانَ

 “Ey Allah’ım Recep ve Şaban’ı bize mübarek kıl ve bizi Ramazan’a kavuştur.”(Ahmed b. Hanbel, Müsned, c. l, s. 259)

 “Allahım Recep ve Şaban’ı bize mübarek eyle ve bizi Ramazan ayını bize mübarek eyle (Ramazan’a kavuştur)”[1]

Aziz Mü’minler!

Receb ay’ı, içinde iki kandil gecesi bulunmasıaçısından da faziletli bir aydır. Receb ayının ilk cuma gecesi Regaib kandilidir.

“re-ğa-be”, kelime olarak, elde edilmesi arzu edilen değerler, herhangi bir şeyi istemek, arzulamak, ona karşı meyletmek ve onu elde etmek için çaba sarf etmek demektir. “Reğîb” kelimesi ise, “reğabe”den türemiş olan bir isimdir ve kendisine rağbet edilen, arzulanan, talep edilen şey demektir. Müennesi, “reğîbe”dir. “Reğîbe”nin çoğulu da “reğâib” dir.

Tarihimizde Osmanlı padişahı II.Selim döneminde (1566-1574) camiler aydınlatılıp minarelerde kandiller yakılarak kutlandığı için bu gecelere kandil geceleri denilmiştir[2].

Regaip kandili bilhassa 18. asırda, tekke ve zaviyelerde gösterişli törenlerle kutlanmış, tasavvuf ehli olan şairlerce bu gece için “regâibiye” denilen şiirler yazılmıştır.

Regaib Kandili, Allah Teâlâ’nın kullarına bol bol bağışta bulunduğu, az ibadetlerine karşılık çok sevap verdiği bir rağbet gecesidir.

Regaib gecesi duaların kabul edileceği ve isteyen kullarına Cenâb-ıHakk’ın ihsan ve ikramınıbol bol vereceği bir gecedir.

خمس ليال لا ترد فيهن الدعوة: أول ليلة من رجب، وليلة النصف من شعبان، وليلة الجمعة، وليلة الفطر، وليلة النحر

 “Beş gece vardır ki onlarda yapılan dualar geriye çevrilmez. Recebin ilk (Cuma) gecesi, Şaban’ın ortasında bulunan gece, Cuma gecesi, Ramazan Bayramı ve Kurban Bayramı geceleridir[3].

Rağbetimiz Allah ve Rasulü’ne olmalıdır. Günahlara değil.

Beşir, Nezir ve Sirac ı Münir olan, Hayat rehberi Hazreti Peygamber(sav)’den yüz çevirerek, Kur’an ve sünnetten, namazdan, zikirden ve duadan bağımsız, hesapsız ve kitapsız hayat yaşamak, kendini ve yaratılış gayesini bilememektir. Allah’ın görevlendirdiği bütün peygamberler, hayatı hayat gibi yaşamışlar, ateşe uçuşan pervaneleri kurtarmaya çalışan biri gibi, dünyayı ve ahireti berbat eden günahlardan ve haramlardan ümmetlerini uzak tutmaya gayret etmişlerdir. Bu hakikat, Kur’an’ımızda şöyle buyurulmaktadır:

وَمَن يَرْغَبُ عَنمِّلَّةِ إِبْرَاهِيمَ إِلاَّ مَن سَفِهَ نَفْسَهُ وَلَقَدِ اصْطَفَيْنَاهُ فِي الدُّنْيَا وَإِنَّهُ فِي الآخِرَةِ لَمِنَ الصَّالِحِينَ

“Kendini bilmeyenden başka İbrahim’in dininden kim yüz çevirir? Andolsun, biz İbrahim’i bu dünyada seçkin kıldık. Şüphesiz o ahirette de iyilerdendir.” (Bakara,2/130)

 

Gönlü İman Nuruyla Huzur Bulan Kardeşlerim!

Şair Necip Fazıl Kısakürek şöyle der: Yol Onun, varlık O’nun, gerisi hep angarya”

Mü’minin rağbeti Allah’a, hayat ibresi kıbleye yöneliktir. Vakitlerimiz namaz saatlerine ayarlı olmalı. Gözümüz namazda, kulağımız ezanda olmalı. Namazımız gözümüzün nuru, gönlümüzün süruru, bizi huzurullahdan ayırmayan miracımız olmalı. Namazımız, orucumuz ve tüm ibadetlerimiz bizi çirkinliklerden, haramlardan koruyan zırhımız olmalı. Biz yalnız Allah’a ibadet eder, sadece O’ndan yardım diler, Sırf O’na el açar, mahza Onun huzurunda rükûa eğilir, secdeye kapanırız. Varlığımızın sahibi Rabbimiz emrediyor:

وَإِلَى رَبِّكَ فَارْغَبْ

“Ancak Rabbine yönel ve yalvar.” (İnşirah,94/8)

Peygamberler ve onları takip eden mü’minler, Allah’ın rahmetine rağbet ederler. Yarışıp yardımlaşmaları ancak Allah’ın hoşnut olduğu birrde, hayırda ve takvada olur. Allah’ın rahmetinden asla ümit kesmeyerek, O’nun şiddetli azabından korkarak isteyeceklerini herşeyin sahibi Allah’dan isterler, Allah’a gönülden saygı duyarlar.

فَاسْتَجَبْنَا لَهُ وَوَهَبْنَا لَهُ يَحْيَى وَأَصْلَحْنَا لَهُ زَوْجَهُ إِنَّهُمْ كَانُوا يُسَارِعُونَ فِي الْخَيْرَاتِ وَيَدْعُونَنَا رَغَبًاوَرَهَبًا وَكَانُوا لَنَا خَاشِعِينَ

“Biz de onun duasını kabul ettik ve kendisine Yahya’yı bağışladık. Eşini de kendisi için, (doğurmaya) elverişli kıldık. Onlar gerçekten hayır işlerinde yarışırlar, (rahmetimizi) umarak ve (azabımızdan) korkarak bize dua ederlerdi. Onlar bize derin saygı duyan kimselerdi.” (Enbiya, 21/90)

Kardeşlerim!

Tevhide gönül veren mü’minler, şirke, harama günaha rağbet etmezler. Allah’ın haram kıldığı şeyleri, en sevdikleri ana babaları da olsa helal kılma yetkisine sahip olamazlar. Allah’a yönelip O’nun emrettiği dosdoğru yolda giden Allah dostu Halilullah’a, Allah dilemedikçe dünyanın bütün Nemrutları hiçbir zarar veremezler.

قَالَ أَرَاغِبٌأَنتَ عَنْ آلِهَتِي يَا إِبْراهِيمُ لَئِن لَّمْ تَنتَهِ لَأَرْجُمَنَّكَ وَاهْجُرْنِي مَلِيًّا

“Babası, “Ey İbrahim! Sen benim ilâhlarımdan yüz mü çeviriyorsun? Eğer vazgeçmezsen, mutlaka seni taşa tutarım. Uzun bir süre benden uzaklaş!” dedi.” (Meryem,19/46)

Diyanetliler Platformu  Grup sayfamıza katılmak için >>> TIKLAYINIZ

Bu gece Rağbet gecesi kardeşlerim, bu gece tevbe gecesi, bu gece fırsat gecesidir. Kanaatkâr olmak, eldeki nimet ile yetinip, Allah’ın takdirine razı olmak,  Allah’dan ümidini kesmemek gerek. Rızkı veren Allah’dır. Mü’mine düşen çalışmak, helalinden kazanmaktır. Mü’min sadece Allah’a rağbet eder. Zira Allah’ın ihsanı mü’mine yeter. Yüce Rabbimiz buyurur:

وَلَوْ أَنَّهُمْ رَضُوْاْ مَا آتَاهُمُ اللّهُ وَرَسُولُهُ وَقَالُواْ حَسْبُنَا اللّهُ سَيُؤْتِينَا اللّهُ مِن فَضْلِهِ وَرَسُولُهُ إِنَّا إِلَى اللّهِ رَاغِبُونَ

“Eğer onlar Allah ve Resûlünün kendilerine verdiğine razı olup, “Bize Allah yeter. Lütuf ve ihsanıyla Allah ve Resûlü ileride bize yine verir. Biz yalnız Allah’a rağbet eder (O’nun ihsanını ister)iz” deselerdi, kendileri için daha hayırlı olurdu.” (Tevbe,9/59)

Kardeşlerim!

Mü’minin maddi zenginliği ona Allah’ı unutturmaz. Mü’min, elindeki nimetlerin aslı sahibinin Allah olduğunu, malında fakirin, muhtacın da hakkının bulunduğunu unutmaz. Mü’min servetine değil, serveti mü’mine hizmet eder. Mü’minin varlığı serveti, onun Allah’a rağbetine engel olmaz. Malını Allah’ın istediği şekilde kullanmak suretiyle Allah’a rağbeti artar. Malı cehennem aracı değil, sonsuz cennet vasıtasıdır. Mü’min rızkını yalnız Allah’dan umar. Her işini Allah’dan izin isteyerek yapar.

Kalem suresi 17.ve 33. ayetlerde bahçe sahiplerinin misali verilir. Bahçe sahipleri Allah izin verirse demeden, ertesi sabah bahçenin meyvelerini devşireceklerine yemin ettiler. Gece Allah’dan gelen bir afetle bahçe mahvoldu. Bahçe sahipleri bundan habersiz, hiçbir yoksula bu meyvelerden vermemeyi planlyarak erkenden bahçeye vardılar. Bahçeyi gördüklerinde yanlış yere vardıklarını sandılar. Ürünü kaybettiklerini anladılar. İçlerinden aklı başında biri: “Ben size ‘Allah’a sığınarak şanını yüceltmelisiniz,’ dememiş miydim?”dedi.  Bunun üzerine hatalarını, haksızlık ettiklerini anladılar. Birbirlerini kınamaya başladılar. Yaptıklarına pişman olup tövbe ettiler, fakat iş işten geçmiş, bahçeleri yanmıştı.

عَسَى رَبُّنَا أَن يُبْدِلَنَا خَيْرًا مِّنْهَا إِنَّا إِلَى رَبِّنَا رَاغِبُونَ

“Umulur ki, Rabbimiz bize bunun yerine daha iyisini verir. Çünkü biz artık Rabbimizi arzulayanlarız.” (Kalem, 68/32)

Yüce Rabbimiz, mübarek üçayları bizlere mübarek eylesin, Bizleri ve sevdiklerimizi nice nice ramazanlara, bayramlara kavuşup, madden manen kazançlı olanlardan eylesin. Allah’ı unutup kendini unutanlardan değil gönlü zikrullah ile huzura erenlerden,  cennetlere girenlerden eylesin.

 

Diyanet Duyurular Sayfamız için TIKLAYINIZ

 

REGAİB GECESİ DUASI

Ya Rabbena!

“Dua edin duanızı kabul edeyim.” buyuruyorsun. Duamız olmasa katında bir değerimizin olmayacağını buyuruyorsun. Ya mucib’ed Deavat (Duaları kabul eden)!

Sana, , bizlere olan hitabına, Kerim Kitabına, Rasulü Zi şanına rağbetlerimizi artır Ya Rabbi!

Bizleri ve tüm sevdiklerimizi iman, salih amel ve güzel ahlak süsüyle süsle Ya İlahel âlemin!

Bizleri günahlardan, haramlardan ateşe düşmekten sakınanlar gibi sakınan takvalı kullarından eyle Ya Sahibel Kulub!

Bizi nimetlere erdirdiğin salih kullarının dosdoğru yoluna kılavuzla! Hayra yönelip iyilikler yapmayı bizlere sevdir. Bizleri cennetin yüzü gülen, gönlü huzura eren said yolcularından eyle ya Rab!

Gazap ettiğin, sapıklığı tercih etmiş, nefsine yazık etmiş kimselerin izini takip edenlerden, yolundan gidenlerden, cehennemin bedbaht, şaki yolcularından eyleme bizleri Ya Rahim!

Bizleri mübarek gün ve geceleri değerlendirip Nasuh tevbe ile tevbe eden, bir daha günahlarına dönmeyen tevvabundan eyle.

Zamanını kulluk ile değerlendirebilen bahtiyar kullarından eyle.

Amellerimizi makbul, günahlarımızı mağfur eyle. Lütfunu, inayetini, ihsanını, bereketini bizim ve tüm sevdiklerimizin üzerinden noksan eyleme. Ülkemizi milletimizi, tüm İslam âlemini, tüm mü’minleri görünür görünmez kazalardan, afet ve belalardan emin ve muhafaza eyle.

Mısır’da, Suriye’de, Filistin’de ve dünyanın birçok yerinde işkencelere, zulümlere, haksızlıklara maruz kalan, nefis, nesil, din, mal ve akıl güvenlikleri gasbedilen kardeşlerimize yardım eyle. Onların kurtuluşlarını nasib ve müyesser eyle. Patlayıncaya dek Müslüman kanıyla semirmeyi adet edinen zalimleri kahru perişan eyle. Küfre hizmet edenleri ıslah eyle. Islah olmuyorlarsa kurdukları tuzaklarını kendi başlarına çevir Ya Hayra’l Makirin! Üçayların maddi manevi bereketini rahmetini üzerimize sağanak sağanak yağdır Ya Rab. Rahmet suyu ile çoraklaşmış gönüllerimiz suya kansın Ya Rab. Gönüllerimizde kardeşlik, birlik, beraberlik, iyilik ve güzellik tohumları filizlensin ya Rab.

Hasta gönüllerimizi Kur’an ve sünnet şifasıyla şifalandır Ya Şafi.

Üç aylarımızı mübarek eyle Ya Rabbi. Amin.Amin… Velhamdü lillahi rabbil âlemin…

Halis BENLİ/İl Vaizi

 

Diyanetliler Platformu  Grup sayfamıza katılmak için >>> TIKLAYINIZ

Dini Haberler Grup sayfamıza katılmak için >>> TIKLAYINIZ

Diyanet Duyurular Sayfamız için TIKLAYINIZ