Sizce yeni nesilleri bekleyen en büyük tehlike ne?

Sizce yeni nesilleri bekleyen en büyük tehlike ne?

Sakarya Üniversitesi İlâhiyat Fakültesi İslam Hukuku Anabilim Dalı öğretim üyelerinden Doç. Dr. Soner Duman, gelecek nesillerin karşılaşacağı temel probleme dikkat çekti.

Bu soruya kimimiz uyuşturucu, kimimiz alkol, kimimiz cinsel sapkınlık, kimimiz savaş, terör vb. şeyleri zikrederek cevap verecektir. Bu söylenenler yanlış değildir ama bunların tümü sineklerdir. Bu sinekleri üreten bataklığı göremezsek meseleyi çözüme kavuşturamayız.

Bugün lise ve üniversite gençliği başta olmak üzere yeni nesillerimizi tehdit eden en büyük tehlike “hayatın anlamı”nın yitirilmesidir. Niçin var olduğunu, yer yüzünde ne işinin olduğunu bilemeyen bir gençlik başta ateizm, deizm gibi ideolojiler olmak üzere İslam’a aykırı her türlü ideolojinin oyuncağı haline gelmeye müsaittir. Bunun davranışlar alanına yansıması ise başta intihar olmak üzere uyuşturucu, alkol, ahlakî yozlaşma gibi sonuçlar olacaktır.

O halde âilelere ve eğitimcilere düşen en büyük görev, çocuklarına akıllarının ermeye başladığı andan itibaren yeryüzünde insan olarak yaratılmış olmanın anlamını, insana yüklenen görevi, emanet ve hilafet sorumluluğunu hatırlatmaktır.

Bir çoğumuzun çocuklarımız adına dert ettiğimiz en büyük şeyler iyi bir lise veya üniversiteye gitmesi. Kuşkusuz bu önemli bir şey. Ancak hayatın anlamını kavrayamamış bir kimse puanı en yüksek lise ve üniversiteden birincilikle mezun olsa ne olacak?

Kendisine ve insanlığa yararı olan şeyler mi yapacak yoksa zararlı olan şeyler mi?

Atom bombasını bulan, şehirlerin ve milyonların yok olmasına sebep olan zihinler câhil mi yoksa okumuş kimseler miydi?

Başarılı mı yoksa başarısız mıydılar?

Anlamını yitiren insan pusulasız gemi gibidir. Rüzgâr nereden eserse oraya gider. Bu geminin bir gün batması, karaya oturması veya bir kayalığa çarparak suyun dibini boylaması mukadderdir.

Rabbimiz hayatın anlamını anlamayı, yeni nesillerimize anlatmayı ve bu anlama uygun yaşamayı cümlemize nasip eylesin.

(Soner Duman /16.Cemâziyelâhir.1439/04.03.2018/Pazar)

 

Diyanetliler Platformu  Grup sayfamıza katılmak için >>> TIKLAYINIZ

Dini Haberler Grup sayfamıza katılmak için >>> TIKLAYINIZ

Diyanet Duyurular Sayfamız için TIKLAYINIZ