Başarılı Bir Yetişkin Olabilmesi İçin Çocuğunuza Bu Özelliği Kazandırın!

Washington’da temaslarını sürdürmeye devam eden kukla krallık Suudi Arabistan’ın veliaht prensi Muhammed bin Selman, ülkesinde Vehhabilik diye bir şeyin olmadığını söyledi.

Başarılı Bir Yetişkin Olabilmesi İçin Çocuğunuza Bu Özelliği Kazandırın!

Çocuk Eğitiminde Kritik Eşik: Haz Erteleme

Yer: Stanford Üniversitesinde

Walter Mischel adlı psikoloji profesörü okul öncesi çocuklarla bir araştırma yapar. Çocukları bir odada oturturlar. Masanın üzerinde de çocukların en çok sevdiği çikolatalar var. Araştırmacı çocuklara “Benim 15 dakika kadar bir işim var. Dönünceye dek tatlısını yemeyen ve beni bekleyenlere ikinci çikolatayı da vereceğim.” der. Araştırmacı odadan çıkar ve çocukların davranışlarını izler. Çocukların bir kısmı çok kısa süre içinde çikolatasını yer. Bir kısmı bir süre kararsız kaldıktan sonra dayanamaz ve yer. Bir kısmı ise sabırla 15 dakikanın geçmesini bekler. Bir kısım öğrenci çikolataya bakmamak için gözlerini kapatır. Bazıları ise çikolatasını yalar ama yemez. Araştırmacı odaya döner ve söz verdiği gibi gelene kadar çikolatasını yemeyenlere, ödül olarak ikincisini de verir.

Bu araştırmaya katılan çocuklar, 14 sene sonra yeniden değerlendirilerek, bu çocukların akademik ve sosyal başarı oranları inceleniyor. Sürenin dolmasını beklemeden çikolatasını yiyenler ile sürenin sonunu bekleyenler karşılaştırılıyor. İşte sonuç: Çikolatayı yemeden sürenin sonuna dek bekleyenlerin akademik başarıları, bekleyemeyenlerden çok daha yüksektir.

Psikolojideki adıyla haz erteleme olarak tanımlanan bu kavram sağlıklı bir yetişkinlik sürecin için çocuklukta kazanılması gereken bir özelliktir. Kısaca, önce zor olanı yaptıktan sonra elde edilen hazzın tadını çıkaracak şekilde plan yapma sürecidir. Çocuklarla ilgili örneklendirmeler yapmak gerekirse, bir çocuğun kumbarasında para biriktirip sonunda istediği herhangi bir şeyi elde etmesi ya da dersini ve diğer görevlerini zamanında yerine getirip sonrasında tatil yapmak gibi… Kısaca haz erteleme çocuğun sabrı öğrenmesidir. Halk arasında “Zahmetsiz rahmet olmaz” sözü bu konuya verilecek güzel bir örnektir. Bu özelliği kazanmak için anne babanın da çocuğa iyi bir model olması gerekli, zorluklardan kaçmayı değil, onlarla mücadele etmeyi öğretmelidir.

Eğer çocuk haz ertelemeyi öğrenmemişse, yetişkinliğinde;

– Tasarruf yapamayan,

– Düşünmeden hareket eden,

– Alkol, sigara ya da uyuşturucu kullanan,

– Sık sık başı belaya giren,

– Evliliğinde mutsuz olan

– Sorumluluk almaktan uzak duran

– Öfkelerini kontrol etmekte zorlanan,

– Verdiği sözleri tutmayan,

– Sağlıklı ve uzun süreli ilişkiler kuramayan

– Aklına estiği gibi davrandığı için işinde de başarılı olamayan insanlar olabilirler.

Yıllar önce yapılan testin günceli yumuşak şekerleme marshmallow ile yapılmış, konu ciddi ama video eğlenceli! 🙂