Bebeklerde ek gıdaya geçerken tuzdan uzak durmalı
Bebeklerde ek gıdaya geçişte bebeğin zorlanmaması gerekiyor. İlk olarak kaşıkla püre ve yoğurt gibi gıdalar verilebilir. Daha sonra iyi pişirildikten sonra 9- 10 aylık bebeklere et ve ciğer de verilebilir ancak bebek beslenmesinde tuzdan uzak durulmalıdır.
Bebek beslenmesinde en önemli konu “anne sütü”. Anne sütü yeterliyse ilk 6 ay sadece anne sütünün verilebileceğini söyleyen Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Mehmet Kılıç: “Devam sütü anne sütünün olmadığı zamanlarda ilk 6 ayda eklenebilir. 6 aydan sonra anne sütü yeterliyse bile yanına ek gıda eklenir. Ancak anne sütü yeterli değilse mama da verilebilir” şeklinde konuştu.
Sirkülasyon için 2 meme de boşaltılmalı
Annenin iyi beslenmesinin süt oluşumu açısından önemli olduğunun altını çizen Kılıç: “Anne sütü mümkün olduğu kadar, gerekirse son damlasına kadar sağılabilir. Buna rağmen yetmiyorsa bebek beslenmesine mama da eklenebilir. Anne sütü gerekirse derin dondurucuda 3 ay saklanabilir. Memede süt sirkülasyonunun sağlanması için 2 meme de boşaltılmalı. Meme boşalmazsa süt yapımı için uyarı azalır. Bu nedenle boşaltmakta fayda var. Süt sağıp saklanabilir. Anne sütü buzdolabında 3 gün kalabilir” açıklamasında bulundu. Dr. Kılıç boza gibi mayalı içeceklerin sütü arttırabileceğini vurgulayarak annelere bol sıvı tüketmelerini önerdi.
Bebek beslenmesinde tuzdan uzak durulmalı
Bebek beslenmesinin yaşa ve bebeğin kaç aylık olduğuna göre değiştiğini söyleyen Kılıç: “Meyve püresi, sebze püresi ve yoğurtla başlanır. Daha sonra yumurtanın sarısı eklenir. Biraz anne sütü biraz mamayla yumurtanın sarısını ve tam tahıllı güvenilir bir ekmek ufalanarak kaşık maması halinde püre yapılabilir.” dedi. Bebek beslenmesinde tuzdan kaçınılması gerektiğini vurgulayan Kılıç, bebe bisküvisinin de önerilmediğinin altını çizdi.
Bebekler için 12 beslenme önerisi
Mamanın güvenilir marka olup olmadığına ve bebeğe dokunup dokunmadığına bakılmalı. Bebeğin seveceği ve bebeğe gaz, alerji yapmayan mama bebek için en iyi mamadır.
Hiç anne sütü yoksa sadece mama ile besleniyorsa ek gıda biraz daha erkene çekilerek 4. ve 5. ay gibi ek gıdaya geçilebilir.
Bebeklere annelerin en güvendikleri koruyucu ve katkı maddesi içermeyen, taze tuzsuz peynirlerden verilebilir. Süt kesiğinden yapılan lor peyniri de verilebilir. Labne gibi peynirler mecbur kalmadıkça verilmemeli.
Bebeklere gece maması verilmesi şart değil. Bebek açsa verilir, değilse verilmez.
Gece maması ve emzirmesi için bebeği uyandırmak gerekmiyor. Kucağa alınıp bebek uykudayken de emzirilebilir. Bebek 2-3 saatte bir uyurken emebilir.
Biberona alışan bebek tekrar memeye alıştırılabilir. Bunun için her beslenmeden önce anne memesi denenmeli. Biberondan mama emmek kolay, memeden daha zor. Biraz zor da olsa aşılabilir.
Bebek doymadığında aranır, huzursuzluğu gitmez, her şeyi yeme isteğiyle ağzına götürür. Bu tabii bebeğin kaç aylık olduğuna göre değişir. İlk 6 ayda bebek huzursuz olup ağlayarak bunu belli eder ve sürekli aranır.
Mama bebeğin yaşına uygun seçmeli. İlk 6 ay için 1 numara mama seçilebilirken, inek sütü alerjisi olan bebekler için özel mamalar seçilmeli.
Mamalar çocuğa göre seçilmeli.
Anason çayı bebeklere önerilmez.
Gece uykusunu uzatmak için bebeklere ek gıda verilmez. Bebek açsa verilir, değilse verilmez.
Bebeklere genelde büyük, kılçıksız, somon gibi omegası yüksek balıklar verilebilir. (Doğru Haber)