Diyanet’ten flaş karar O uygulama sona eriyor

Diyanet’ten flaş karar O uygulama sona eriyor

Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ ve Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, gazete ve televizyonların Ankara temsilcileriyle bir araya geldi.

Toplantıda, Din işleri Yüksek Kurulu Başkanı Dr. Ekrem Keleş, Diyanet İşleri Başkan Yardımcıları Yrd. Doç. Dr. Selim Argun, Prof. Dr. Huriye Martı ve Prof. Dr. Ramazan Muslu da hazır bulundu.

Diyanet İşleri Başkanlığında gerçekleştirilen toplantıda gündeme ilişkin değerlendirmeler yapıldı, sorular cevaplandırıldı.

Prof. Dr. Huriye Martı’nın, ilk kadın Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı olarak atandığını belirten Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, Diyanette 7 kadın daire başkanının yer aldığını, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kadınlara verilen görevler konusunda hassasiyetinin bulunduğunu söyledi.

Bütün illere en az bir kadın müftü yardımcısı atanması, Diyanet’e ilk defa kadın müfettiş ve murakıp  alımı uygulamasının başlatıldığını ifade eden Bozdağ, “Şu anda murakıplardan 50 kadın alındı. Şimdi bunlar belli bir zaman sonra müfettişliğe geçecek. Diyanet İşleri Başkanlığında kadınların yapabileceği görevlerin tamamında kadınların istihdamı ile yetki ve sorumluluğun artırılması konusunda bir çalışma var” diye konuştu.

Diyanetliler Platformu  Grup sayfamıza katılmak için >>> TIKLAYINIZ

Diyanet Duyurular Sayfamız için TIKLAYINIZ

Diyanet Akademisi kurulacak  

Diyanet İşleri Başkanlığının yeni döneme ilişkin çalışmaları hakkında bilgi veren Bozdağ, “Diyanet Akademisi” adı altında yeni bir yapı oluşturma gayreti içerisinde olduklarını kaydetti.

Bu akademi ile imam, müezzin, Kur’an kursu öğreticisi, vaiz ve müftülerin hizmete girmeden önce bir eğitimden geçirilmesini öngördüklerini belirten Bozdağ, şunları ifade etti:

“Bir yıl meslek öncesi bir eğitimden geçecek. Hangi işi yapacaksa o işin incelikleri, usul konusunda, pek çok hususta ciddi bir eğitim aldıktan sonra araziye gidecek. Bundan sonraki dönemde direkt müftü, vaiz, Kur’an kursu öğreticisi, imam ve müezzin alımı olmayacak. Adaylık sınavı yapılacak. Bu adaylık sınavını kazananlar müftülük ve eğitim merkezine gidip bir eğitim alacak. Veya vaizse vaizlikle ilgili, imam hatipse imam hatiple ilgili eğitim alacak. Bir yandan dine ait temel bilgiler öğrenirken, öte yandan göreve geldiklerinde karşılaşacakları pratikler konusunda da uygulamalı bir şekilde yetiştirilecekler ve daha donanımlı din görevlileriyle vatandaşımızın ihtiyaçlarını karşılamak konusunda bir gayretin içerisinde olacaklar.”

Kadın ve çocuklara yönelik seferberlik

Diyanetin yeni dönemde kadınlar konusunda da çalışmalar yapacağını dile getiren Bozdağ, “Yeni dönemde Diyanet, kadınlar konusuna daha görünür ve daha ayrıcalıklı bir yer verecektir. Kadınlarla ilgili çalışmalar Diyanet İşleri Başkanımızın riyasetinde Huriye Hanım’ın koordinatörlüğünde ciddi bir şekilde yapılacak” ifadelerini kullandı.

Bozdağ, kitaplar, televizyon, radyo programları, seminerler ve panellerle, İslam’daki kadının şerefli yerini İslam’ın şerefine uygun bir şekilde bütün Türkiye ve dünyaya aktarma konusunda büyük bir seferberlik içinde olunacağını söyledi.

Çocukların da büyük bir tehdit ve tehlike altında olduğuna dikkati çeken Bozdağ, onların her türlü istismara, uyuşturucuya ve diğer maddelere, teknolojinin getirdiği bazı olumsuzluklara karşı korunması için yoğun bir çalışma yürüteceklerini vurguladı.

Diyanet Duyurular Sayfamız için TIKLAYINIZ

Diyanetle ilahiyat fakülteleri arasında iş birliği

Diyanet İşleri Başkanlığının ilahiyat ve İslami ilimler fakültelerinden yetişen kişileri istihdam ettiğini anımsatan Bozdağ, şunları kaydetti:

“YÖK Başkanımızla da Diyanet İşleri Başkanımızla da bir araya geleceğiz. Ayın 23’ünde de Malatya’da bu fakültelerin dekanlarıyla bir toplantımız olacak ve yeni dönemde bu fakülteler bulundukları her yerde Diyanet İşleri Başkanlığı ile iş birliği içerisinde olacak. Toplumu doğru aydınlatma konusunda büyük bir çabanın içerisine birlikte çalışarak girecekler.”

Bozdağ, halkı FETÖ, DEAŞ gibi dini istismar eden terör örgütleri konusunda halkı bilinçlendirmek, bu konularda itikadi sapkınlık içerisinde olanlar hakkında aydınlatmak için sadece raporlar yayınlanmakla yetinilmeyeceğini, bu konunun vatandaşlara bire bir anlatılacağını belirtti.

Başbakan Yardımcısı Bozdağ, Diyanet Vakfının da kendi ekonomik imkanlarıyla ilahiyat fakültelerine ve bu alanda çalışma yapanlara ayrı bir destek paketi geliştireceğini ve bunun üzerinden bir çalışma yürüteceğini söyledi.

Diyanetliler Platformu  Grup sayfamıza katılmak için >>> TIKLAYINIZ

Diyanet Duyurular Sayfamız için TIKLAYINIZ

“Din İşleri Yüksek Kurulu çok büyük haksızlığa uğruyor” 

Din İşleri Yüksek Kurulunun, Türkiye’de din konusunda bilgi ve birikim bakımından çok saygın insanlarından oluştuğunu belirten Bozdağ, “Gerçekten çok derinlikli araştırmalar üzerine fetva veriliyor. Yani basında yer alan bu eleştirileri ben hak ettiklerini hiç düşünmüyorum. Gerçekten çok büyük bir haksızlığa uğruyorlar” dedi.

“Size, ‘Kur’an’da veya İslam’da bu konu nedir?’ diye sorulduğunda, siz elbette Kur’an’a ve İslam’a göre cevap vereceksiniz. Burası da onu yapıyor” ifadesini kullanan Bozdağ, şöyle konuştu:

“Kur’an’a ve İslam’a göre verilen cevap sizin hoşunuza gitmeyebilir. Bir başkası onu eleştirebilir veya bir kanunla bu çelişebilir. Yani Diyanet kanunla çelişiyor diye dinin kuralını açıklamamazlık yapamaz. Biri sorsa Diyanete ‘Faiz haram mıdır, helal midir?’ diye, ne diyecek Diyanet? Kanunlarımıza göre bunlar yapılıyor, yasal. Bankalar çalışıyor. Ne diyecek? Adam, ‘Yahu nasıl der?’ diyor. Pozitif hukuka göre sormuyor, Kur’an’a ve sünnete göre soruyor. O zaman Kur’an ve sünnete göre cevap verecek. Elma ile armudu birbirine karıştırdığımızda bu sefer Diyanet doğru konularda, kendi temel konularında bile ağzını açamaz hale geliyor.”

“Dinde reform olmaz”

İslam’ın kıyamete kadar gelecek bütün sorunlara çözüm üretebileceğini vurgulayan Bozdağ, şunları ifade etti:

“Dinde reform olmaz, dinde reform yapılamaz. Sayın Cumhurbaşkanımızın hayatı bu tür düşünceye sahip olanlarla mücadele ile geçmiştir. Kim ‘Dinde reform’ diyorsa, o din düşmanıdır. Dinde reform demek, dini değiştirmek demektir, beğenmediğin yeri yontmak demektir. Şöyle, öyle demektir. Sayın Cumhurbaşkanımızın hayatı ortadadır. Buradan birileri başka bir noktaya götürmek istiyor. Cumhurbaşkanımızın dediği, kendimizi güncelleyeceğiz.”

Diyanetliler Platformu  Grup sayfamıza katılmak için >>> TIKLAYINIZ

“Alo Fetva Hattı”na düzenleme

Bozdağ, Diyanetin fetvalar konusunda yeni bir genelge hazırladığını belirterek, “Artık telefonla arayanlara telefonda fetva verilmesi dönemi kapanıyor. Diyanet, ‘Alo Fetva’ hattını arayanların sorularını alacak, ancak bu sorulara cevaplar yazılı olarak verilecek. Yazılı cevaplarda da ilçedeyse ilçe müftüsünün, ildeyse il müftüsünün, Diyanette ise Din İşleri Yüksek Kurulunun onayı olacaktır” şeklinde konuştu.

FETÖ ve diğer terör örgütlerine ilişkin de Diyanetin bundan sonra daha aktif rol alacağını dile getiren Bozdağ, Diyanetin ak sütün içindeki ak kılı herkesten önce görerek başkalarına da fark ettirmesi gerektiğini vurguladı.

Gelecek günlerde kadın akademisyenlerle de bir araya geleceğini, kadın ve dini konular üzerindeki çalışmaların daha görünür hale getirilmesi konusunda büyük bir etkinlik ortaya konulacağını aktaran Bozdağ, ilahiyat fakültelerinde kadın akademisyenlerin sayısının artması temennisinde bulundu.

Diyanetliler Platformu  Grup sayfamıza katılmak için >>> TIKLAYINIZ

Diyanet İşler Başkanı Erbaş, “Fıkıh güncellenebilir”

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş ise yaptığı konuşmada, İslam’ın temel kaynakları olan Kur’an-ı Kerim ve sahih hadislerin güncellenemeyeceğini vurgulayarak, “Zamanın değişmesiyle hükümler de değişebilir. Dolayısıyla, biz buna fıkıhtaki yenilemeler, fıkıhtaki güncellemeler diyoruz. Buna İslam’ı güncelleme ifadesi değil de fıkhın güncellenmesi diyoruz. Bu her zaman mümkündür, tarih boyunca da olmuştur. Fıkıh problemleri önümüze çıkmıştır, güncel problemler önümüze çıkmıştır ve bu problemlere yeni çözümler getirerek güncellemeler yapmak her zaman mümkündür” dedi.

Başkan Erbaş hutbeler hazırlanırken toplumun tamamını kuşatan konuların seçildiğini ifade ederek, hutbeleri sadece camiye gelenler değil onun dışında internet ve televizyon aracılığıyla insanların evlerinden de takip ettiğini söyledi.

Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanı Keleş

Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanı Dr. Ekrem Keleş, Din İşleri Yüksek Kurulunun çalışma usulü hakkında bilgi vererek, Kurulun bir konu hakkında karar almadan önce kurul uzmanları ile konuyla ilgili alan uzmanlarının birlikte çalıştaylar düzenlediğini ve o çalıştayların neticesinde karar aldığını söyledi.

Fetvaların kişiye özel olduğunu işaret eden Dr. Keleş, “Fetvanın kişiye özel olduğu için o kişinin kendi şartlarını göz önünde bulundurarak değerlendirmesi gerekiyor. Elbette umumu ilgilendiren cevaplar da var ama fetvaların yüzde 90 kişiye özeldir” dedi.

 

Diyanetliler Platformu  Grup sayfamıza katılmak için >>> TIKLAYINIZ

Dini Haberler Grup sayfamıza katılmak için >>> TIKLAYINIZ

Diyanet Duyurular Sayfamız için TIKLAYINIZ