Taşerona kadroda 12 madde nedir? Taşeron işçiye kadro detayları!

Taşeron düzenlemesi ile ilgili bilgiler gelmeye devam ediyor. Peki, taşerona kadroda 12 madde neler? İşte taşeron işçilerin merak ettiği kadro detayları…

Taşerona kadroda 12 madde nedir? Taşeron işçiye kadro detayları!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın geçtiğimiz gün açıkladığı taşerona kadro düzenlemesinin ardından binlerce taşeron işçisi, taşerona kadro detaylarını merak ediyor. Başbakan Binali Yıldırım taşerona kadro konusunda 12 maddeden bahsetmişti. Peki, taşeron işçiye kadroda 12 madde neler? Çalışma Bakanı Jülide Sarıeroğlu’da 52 günlük ikramiye müjdesi vermişti. Peki, bahsi geçen 52 günlük ikramiye nedir? İşte taşeron işçiye kadro detayları ve son gelişmeler…

TAŞERONA KADRODA 12 MADDE NEDİR?

Taşeron işçiye kadro konusu uzun zamandır gündemde. Hükümetin 2015 seçimlerinde taşeron işçinin kadroya alınması ile ilgili vaadinin ardından binlerce taşeron işçisi taşerona kadro haberlerini yakından takip etti. Merakla beklenen taşerona kadro düzenlemesi geçtiğimiz gün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklandı. Taşeron işçilerin kafasına takılan soru ise önümüzdeki günlerde meclis gündemine gelecek olan 12 madde konusu. 12 madde konusunda resmi bir açıklama henüz yapılmazken, hükümet tarafından açıklanması beklenen taşerona kadro tasarısı öncesinde 12 maddenin ne olduğu, geçtiğimiz dönemlerde açıklanan maddelere göre tahmin öngörülebiliyor.

İŞTE TAŞERONA KADRODA 12 MADDE TAHMİNİ

1 – TAŞERON İŞÇİLERE KADRO KAÇ KİŞİYİ KAPSIYOR?

850 bin kişiyi kapsamaktadır.

2 – TAŞERON İŞÇİLER NASIL İSTİHDAM EDİLECEK?

Taşeron işçiler “Özel sözleşmeli personel” pozisyonunda istihdam edilecek. Kamuda olanlar çalıştıkları yerde, belediyelerdekiler ise BİT’lerde kadrolu istihdam edilecek.

3 – TAŞERON İŞÇİLERE KADRO SÖZLEŞMESİ KAÇ YILLIK YAPILACAK?

Kadroya geçişlerde 3 yıl olacağı konuşuluyordu, son gelinen durumda herhangi bir süre sınırı olmayacağı belirtiliyor.

4 – TAŞERON KADRO İÇİN SINAV YAPILACAK MI?

Kadrolu işçi olmak isteyen taşeronlar, yazılı ve mesleki beceriyle ilgili sınavdan geçecek.

5 – TAŞERON KADRO ŞARTLARI NELER?

Taşeron işçilerin kadroya alınması konusunda yaş veya eğitim gibi herhangi bir şart aranmayacak.

6- TAŞERONA KADRODA YAŞ SINIRI VAR MI?

Emekli aylığı almaya hak kazanmış taşeron işçi düzenlemeden yararlanamayacak.

7- TAŞERONDA TARİH SINIRLAMASI VAR MI?

Sınırlama yok, yasa çıktıktan sonra 3 ay içinde kadroya geçiş tamamlanacak.

8- TAŞERON MAAŞLARI 2017 DEĞİŞECEK Mİ?

Mevcut ücreti üzerinden maaş alacak.

9- TAŞERON İŞÇİNİN POZİSYONUNDA DEĞİŞİKLİK OLACAK MI?

Aynı işi yapmaya devam edecek.

10- TAŞERON KADRO KİMLERİ KAPSIYOR?

Kamuda ve belediyelerde tam zamanlı çalışanlar düzenlemeden yararlanacak.

11- MALİ HAKLAR NASIL BELİRLENECEK?

Toplu sözleşmeyle belirlenecek.

12- TAŞERON PRİM HESABI NASIL YAPILACAK?

Kamuya geçtikten sonra emeklilik sisteminde 4/A kapsamında değerlendirilecek.

3 ay içinde tamamlanır

Sarıeroğlu, 900 bin işçiyi ilgilendiren önemli bir çalışma olduğunu belirterek, “Planımız çalışmanın Genel Kurul’da kabulü sonrasında 3 ay içerisinde kadroya geçişleri tamamlamak” dedi. Twitter hesabı üzerinden de düzenlemeyi açıklayan Sarıeroğlu, “Merkezi bütçeyle düzenlenen tüm kamu kurum ve kuruluşlarındaki 450 bin taşeron çalışan kardeşimize şartsız tam kadro veriyoruz.

4C’den 4B’ye geçiş

Belediye ve il özel idarelerindeki taşeronlarla ilgili de aradan firmaları kaldırıyoruz ve belediye iştiraklerinde, belediye iktisadi teşekküllerinde daimi istihdamlarını sağlıyoruz” diye konuştu. Sarıeroğlu, 4C statüsünde çalışan 25 bin kişinin de 4B statüsüne geçiş talebinin bulunduğunu, buna dönük çalışmaların olumlu sonuçlandığını anlattı. Böylece geçici işçiler, sözleşmeli çalışan olarak devam edecekler.

Mevsimlik işler 9 aya çıkıyor 

Mevsimlik geçici işçilerin taleplerinin de bu çalışmada dikkate alındığının altını çizen Sarıeroğlu, “5 ay 29 gün çalışan bu kardeşlerimizin de çalışma sürelerini en fazla limit olan 4 aya kadar uzatma imkanı getirdik. Toplam 900 bin işçi kardeşimizi ilgilendiren önemli bir çalışma bu” diye konuştu.

Sendikalar memnun kaldı

Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, “Müjdeyi çok kıymetli görüyorum. Bu, kamuoyunda memnuniyetle karşılanacaktır” dedi. Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan da, düzenlemeyle kamuoyunu yakından ilgilendiren çok önemli bir konuya ciddi çözüm getirildiğini görüyoruz” diye konuştu.

Meseleyi kökten çözdük

Cumhurbaşkanı Erdoğan, taşerondaki yeni düzenlemeye ilişkin şunları söyledi: “Kamudaki 450 bin ile belediyeler ve il özel idarelerindeki 400 bin işçimiz, çalıştıkları yerlerdeki belediye iktisadi teşekküllerinde istihdam edilecekler.  Böylece kamuoyunda uzun zamandır tartışılan bu meseleyi kökten çözmüş oluyoruz. Kamuda 4C statüsünde çalışan kardeşlerimiz de 4B kadrosuna alınıyor.”

Emekliliğe kadar çalışma imkanı

Taşeronda çalışırken emekli olup çalışma imkânının da söz konusu olduğunu hatırlatan Bakan Sarıeroğlu, “Kamuda bu konuda bazı kurallarımız var tabii ki. Burada tabii ki geçiş yapıyoruz, siz geçişin kapsamında değilsiniz diyemezdik. Bu bağlamda emeklilik yaşı gelmiş olsa da, emekliliğe prim ödeme gün sayısı sebebiyle ulaşamamış olanların da geçişini gerçekleştireceğiz ve emekli oluncaya kadar çalışma imkânları kamuda olacak” dedi.

Mali ve sosyal hakları ne olacak?

Yeni düzenlemeyle çalışanların mali ve sosyal haklarıyla ilgili bir değişiklik olup olmayacağına yönelik soruya Bakan Sarıeroğlu şu yanıtı verdi: “Şimdi çalışma hayatımızın şu anda hâlihazırda işleyen bir yapısı var zaten, taşerondaki kardeşlerimizi biz geçmişte yaptığımız yasal düzenlemeyle sendikal örgütlülük konusunda bir özgürlüğe kavuşturmuştuk, toplu sözleşmeler gerçekleştiriyordu. Şimdi bu süreçler, şimdi oturacağız sendikalarımızla da konuşacağız; hâlihazırda yürüyen sözleşmelerimiz var, henüz yeni bağıtlanmış sözleşmelerimiz var. Bütün işçi kardeşlerimiz bu sözleşmeleriyle mevcut şekilleriyle geçiş sağlayacaklar, bununla ilgili de önümüzdeki günlerde gerekli önce bir yasal düzenlememizi yapacağız ve gerekli düzenlemelerden sonra da çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Mevcut şartlarıyla geçecekler.”

BAKANLAR KURULU GÜNDEMİ TAŞERON İŞÇİ

11:00’de yapılan Bakanlar Kurulu toplantısında taşeron işçiler gündeme geldi. Son düzenlemenin yapıldığı taşeron işçilerle ilgili Bekir Bozdağ’dan açıklama yaptı

TAŞERON İŞÇİ STATÜ BELLİ OLDU MU?

Taşeron işçilerin kadroya geçmesi kesinleşti ama hangi statüden kadroya  geçecekleri henüz belli olmadı. Detayların ise yakın zamanda açıklanması bekleniyor.

BAŞBAKAN YILDIRIM: CUMHURBAŞKANIMIZIN TALİMATIYLA HALLEDİYORUZ

Başbakan Yıldırım da “Taşeron olarak çalışanların sorununu Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatlarıyla hallediyoruz. Bir hafta içerisinde inşallah Meclise göndereceğiz” dedi.

340 BİN KİŞİNİN KULAĞI MECLİS’TE

Sayıları 340 bin civarında olduğu ifade edilen bu işçiler taşeronlara bağlı olarak çalışmaya devam edecek. Bu yöntemde sözleşmeli ya da geçici personel yapılan taşeron işçiler memur sendikalarının alanına girerken, KİT ve belediyelerde çalışan taşeron işçiler işçi sendikalarında kalacak. Hükümet bu formülle işçi ve memur sendikaları arasında bir denge de kurmayı planlıyor.

MALİYE BAKANI AĞBAL’DAN TAŞERON AÇIKLAMASI

Maliye Bakanı Naci Ağbal, taşeron düzenlemesinin yılbaşından önce çıkması için Hükümet olarak bir iradelerinin olduğunu belirterek, “Bu konuda da yoğun bir şekilde çalışmalarımız devam ediyor.” dedi.

Ağbal, TBMM Genel Kurulunda, Bazı Vergi Kanunları ile Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısının ikinci bölümü üzerinde milletvekillerinin sorularını yanıtladı.

Taşeron düzenlemesiyle ilgili bakanlıkların çalışmalarını belli bir noktaya getirdiklerini belirten Ağbal, Ekonomi Koordinasyon Kurulunda bu konuyla ilgili toplantıların yapıldığını, burada birçok konunun gündeme geldiğini söyledi.

Kapsam da dahil olmak üzere statü, ileriye dönük haklar, sağlanacak imkanlar gibi çok sayıda başlık olduğuna işaret eden Ağbal, şöyle devam etti:

“Bu çalışmaları süratle tamamlayıp Bakanlar Kuruluna getireceğiz. Bakanlar Kurulunda da bu konularda Hükümet olarak kararımızı verdikten sonra, en kısa zamanda olacağını tahmin ediyorum, bu kanun tasarısını Meclise getirmek istiyoruz. Bu konuda yapılacak yasal düzenlemenin yılbaşından önce çıkması noktasında Hükümet olarak bir irademiz var. Bu konuda da yoğun bir şekilde çalışmalarımız devam ediyor.”

TAŞERONDA YENİ SİSTEM NASIL OLACAK?

Kamuda görev yapan yaklaşık 817 bin taşeron şirket elemanının kadroya alınmasıyla ilgili çalışmalarda sona gelindi. Taşeron işçilerinin statüleri ve hukuki durumlarıyla ilgili kararlar netleşmeye başladı. Yeni dönemde taşeron şirket elemanlarının yeni adı ‘kamu çalışanı’ olacak. Taşeron işçileri, ‘özel statülü sözleşmeli personel’ olarak 4E’li olarak kadroya geçecek. Emeklilik hesaplamaları da 4C yani eski adıyla Emekli Sandığı kapsamında değerlendirilecek. Çalışanlarla yapılacak sözleşmeler 3’er yıllık olacak. Güvenlik ve arşiv taramaları yapılacak. Araştırma sırasında 657 sayılı Kanun’un 48’inci maddesinde yer alan suçların olup olmadığına da bakılacak. Personelle ayrıca mülakat da olacak. Çalışanların ücretleri eğer aynı işi yapan personelden daha az ise aradaki fark zaman içinde kapatılacak. Şu anda kamuda çalışan 817 bin taşeron çalışanın öncelikle 410 bini kapsam dahilinde olacak. Belediyeler ve KİT’ler ilk etapta bu sistemde olmayacak. Ancak oralarda çalışanlar için de maliyet hesapları yapılıyor. Bunun için de bir formül açıklanabilir. Çalışanlar memur sendikalarına üye olabilecek. Şirketler aradan çıkacağı için de maaş, kıdem tazminatı ve emeklilik haklarına garanti gelecek. Asıl işi yapan personelin kademeli olarak 4E’den 4A kadrosuna geçişi de üzerinde çalışılan konular arasında.

TAŞERON SON DAKİKA HABERLERİ

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu, “Biz, taşeronda oluşan yapıyı ortadan kaldırmayı arzu ediyoruz, hedefimiz bu. Bundan sonra taşeron şeklinde bir çalışma şeklinin kamu kurum ve kuruluşlarımızda olmamasıyla alakalı bir hazırlığımız var.” dedi.

Sarıeroğlu, Ülke TV’de katıldığı canlı yayında gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu, soruları yanıtladı. “Taşeron işçilere kadro verilmesine yönelik çalışmaların” sorulduğu Sarıeroğlu, taşeronun AK Parti döneminde ortaya çıkmış bir çalışma şekli olmadığını, geçmişten beri Türkiye’de uygulandığını hatırlattı.

Sarıeroğlu, bu çalışma şeklinin AK Parti iktidara geldikten sonra disipline edildiğini, kurallarının netleştirildiğini, taşeronlara sendika üyeliğinin getirildiğini belirterek, 7 Haziran’dan sonraki süreçte, özellikle 1 Kasım seçimlerinde “taşeronların kamuda istihdam edilmesine” ilişkin söylemlerin olduğunu bildirdi.

Taşeron ne demek? Taşeron işçi anlamı nedir?

Taşeron, Fransızca’daki “tacheron” kelimesinden gelmektedir. Bir taşeron genellikle bir projenin belirli bir görevini yerine getirmek amacıyla genel yükleyici tarafından tutulan firmaya denilmektedir. Örneğin bir inşaat işinde genellikle konutların elektrik donanımı, doğraması yada su tesisatı ayrı ayrı taşeronlara verilmektedir. Başka bir örnek daha verecek olursak günümüzde bazı askeri kurumlar yemek gibi organizasyonları dışarıdan bir firma ile anlaşarak yaparlar. İşte burada firmaya taşeron firma ve bu firmada çalışanlara da taşeron işçi denilir. Taşeron iş yapan firmalarda çalışanlara ise taşeron işçi denilmektedir. Taşeronlar, tali işveren, alt işveren, alt işletici, alt ısmarlanan gibi isimlerle de anılmaktadırlar.

Taşeron işçiler günümüzde artık bir çok iş ve birçok şirket tarafından yardımcı işlerde kullanılmaktadırlar.  Taşeron işçilerin bu denli fazla tercih edilmesinin sebebi, asıl iş sahiplerinin yani şirketlerin yanında çalıştırdıkları işçilerin sigorta, sosyal imkanı vb. masraflarından kurtularak üzerindeki yükleri taşeron firmalara atmak istemelerindendir. Şirketler bu şekilde daha fazla kar gütme amacı taşımaktadırlar.  Fakat henüz tam olarak tanımı yapılmamış, çalışma şartları iyileştirilmemiş hatta tam olarak oturtulamamış taşeron işçilerin hakları bu gibi durumlarda kenara atılarak haddinden fazla çalıştırılıp emeklerinin karşılığını tam olarak alamamaktadırlar.

 

Dini Haberler Grup sayfamıza katılmak için >>> TIKLAYINIZ

 

Diyanetliler Platformu  Grup sayfamıza katılmak için >>> TIKLAYINIZ